A betegellátás újabb változásai Klinikánkon

 1. Járóbeteg-ellátás
 • A gondozott betegek ellátása kellő óvatossággal, az újabb fertőzés veszélyét minimalizálva, Klinikánk újraindítja:
  - Klinikánkon működő triage-pultunknál várakozva készítsék elő TAJ kártyájukat, személyi igazolványukat, figyelmesen hallgassák végig az ott dolgozó kollégát utasításait, és szíveskedjenek pontosan betartani azokat, segítve ezzel munkánkat, és gyorsítani a szűrést. Ezen intézkedések az Önök védelmét szolgálja!
  - Kérjük kedves beteginket a megfelelő védőfelszerelés (orr- és szájmaszk) viselésére, ugyanis légzőszervi betegként fokozott veszélynek vannak kitéve!
  - Jobb állapotban lévő betegeinket kérjük, hogy amennyiben lehetséges kísérő nélkül
  érkezzenek. Amennyiben ez nem megoldható, maximimum 1 kísérővel érkezzenek!
  - Tartsák a legalább 1,5 m-es biztonsági távolságot!
  - Használják Klinikánkon elhelyezett automata kézfertőtlenítőket!
  - Azon betegeink, akik COVID infekcióra gyanús tüneteket észlelnek, ne közvetlenül Klinikánkat keressék fel, akkor sem, ha már előjegyzett időpontjuk van, hanem az illetékes Sürgősségi Osztályt!
 • tüdődaganatos betegek kivizsgálása és kúraszerű kezelése zavartalan, de fizikailag elkülönítve, az alagsori 4. számú ambulancián történik, valamint a vérvételük is itt zajlik.  Akiknél minimálisnak ítélhető az egészségügyi kockázat, ott a szükséges onkoterápiás kezeléseket, immunterápiát és célzott terápiákat megadjuk. A citotoxikus kemoterápiás kezelések esetében egyénileg mérlegelnek a klinika szakemberei. A tüdődaganat gyanú miatt kivizsgálásra kerülő betegek bronchoscopos vizsgálatát negatív COVID teszt elvégzését követően kivitelezzük. A COVID tesztet ambulanciánkon végezzük el, amennyiben a betegnek nincsenek COVID fertőzésre gyanús tünetei. Amennyiben a vizsgálatra már előjegyzése van, de ezt megelőzően COVID infekcióra gyanús panaszai jelentkeztek, kérjük kedves betegeinket a vizsgálatot megelőzően jelezzék, hogy a vizsgálaton nem jelennek meg, kérjenek újabb időpontot és keressék fel a COVID ellátásra kijelölt betegellátó egységet.
 • A daganatos betegek ellátása és az egyéb, most főként alsó és felső légúti infekciókkal (fertőzésekkel, vagy panaszokkal) érkező betegek ellátása elkülönül, mivel utóbbi betegek ellátása a földszinti ambulanciákon történik
 1. Fekvőbeteg-ellátás:
 • A fertőző TBC-s betegek ellátása továbbra is elkülönítve és védőfelszerelésben történik.
 • Biztosítjuk az ellátást az idős, főként krónikus légzőszervi (COPD), baktérium okozta tüdőgyulladásos, illetve kórházi ellátást igénylő tüdődaganatos betegeink számára.
 • Az egyéb légúti kórokozók egyidejű jelenléte miatt az igazolt vírusos tüdőgyulladásos betegek ellátása, rendszeres infektológus szakorvosi konzíliummal, zavartalan.
 • Az MRSA-pozitív és a MACI-pozitív betegek izolált kórteremben vannak, ellátásuk az egészségügyi dolgozók részéről is csak védőfelszerelésben történik.
 • Mind a három fekvőbeteg osztályon kialakítottunk elkülöníthető kórtermeket, ahova a lázas, tüdőgyulladásos, illetve COVID-19-gyanús betegeket el tudjuk helyezni, a koronavírus teszt eredményének megérkezéséig.
 • Felhívjuk a figyelmet, hogy a Klinikai Központban, így a Tüdőgyógyászati Klinikán is 2020. március 8-tól visszavonásig általános látogatási tilalom van érvényben!

Frissítés dátuma: 2020.06.30.